Biografie

Solid Bigband is in Gemert opgericht in 1990 onder de naam The Talk Of The Town. De bigband was een soort doorstart van de jazz- en bluesband Theo And Friends uit 1986.

Solid Bigband oprichter Ton van Wieringen

Ton van Wieringen richtte de band op. Hij speelde eerst mee op gitaar, maar verruilde deze later voor de baritonsaxofoon.

1990 – 1996: Erwin van Wieringen

Van simpele arrangementen van Theo & Friends voor een deel van de band en fanfarepartijen voor een ander deel naar een echte bigband. Dat was de opgave voor Erwin. Wat opviel aan de band was de eigenzinnige repertoirekeuze. Geen kopieën van stukken die alle beginnende bands spelen, maar werk van moderne arrangeurs als Maria Schneider, Frank Mantooth, Jeff Jarvis, Matt Harris en de bandleider Erwin van Wieringen zelf.

Onze repetitieruimte was de kantine van een wasserij. We konden daar gebruik maken van een opslagruimte. Het nadeel was de slechte akoestiek en er was geen bar.

De band trad regelmatig op in Gemert en omstreken en was in 1991 voor het eerst te horen op een bigbandfestival; het Bavaria Big Band Festival.

Aan het begin van het seizoen 1996 – 1997 had Erwin aangegeven dat hij de bandleiding graag aan iemand anders wilde overdragen. Dat werd Wilbert Kivits, jazzpianist, en pianoleraar. Hij kon verder bouwen aan een band met een redelijk goed niveau en een groot repertoire.

1997 – 2005: Wilbert Kivits

De ontwikkeling van de band was tot stilstand gekomen. Enerzijds door een aantal wijzigingen in de bezetting en anderzijds door drukke werkzaamheden van Wilbert die vaker dan ons lief was niet beschikbaar was op onze repetitieavond. Frans van Zutphen viel dan voor hem in en uiteindelijk nam Frans het stokje over.

2005 – 2009: Frans van Zutphen

Waar Wilbert een echte jazzmuzikant was, was Frans een echte fanfaredirigent. Maar Frans kreeg wel alles goed ‘onder elkaar’ en dat was iets waar de band op dat moment behoefte aan had.

In 2006 wilde de band een pakkendere naam. Dat werd Solid Bigband. De bigband werd vernoemd naar Solid Technology, het bedrijf van bassist Paul van Lith, die in ruil daarvoor de band sponsorde.

In deze periode moesten we ook op zoek naar een nieuwe repetitieruimte. Dat werd tijdelijk café-restaurant De Keizer. Later repeteren we vast bij ’t Keske.

2010 – 2014: Bob van Rutte

Het niveau van de bigband steeg en de komst van enkele nieuwe muzikanten was er weer behoefte aan een jazzmusicus die voor de band stond. Dat werd Bob van Rutte die op dat moment trompetstudent aan het conservatorium in Tilburg was.

Na 4 jaar besloot Bob zich te richten op zijn eigen carrière en dus kwam de volgende dirigent.

2014 – 2019: Gijs Berkers

Gijs Berkers, eveneens trompetstudent aan het conservatorium in Tilburg, kon het werk van Bob voorzetten, natuurlijk met zijn eigen accenten, en niet zonder succes. Hij voegde nog een aantal moderne stukken aan ons repertoire toe en dat leidde tot een aantal succesvolle optredens. Met name de eerste prijs in Lelystad was een enorme opsteker voor de Solid Bigband.

2019 – 2021: Richard Beeren

Richard Beeren, een alom bekende jazztrompettist, heeft onze bigband naar een nóg hoger niveau getild. Zijn enorme ervaring als dirigent van onder andere Pauwkes Jazzorkest, Big Band Nightshift, Big Band Connection, Sonic Blast Big Band, Big Band Geldrop, South-East Big Band en Big Band Nuenen, hielp het beste uit onze band te halen.

2021 – heden: Rob Spelberg

Rob Spelberg

Op 11 november 2021 verwelkomden we Rob Spelberg als nieuwe dirigent. Ook Rob, jazztrombonist, heeft veel bigbandervaring. Na zijn studie jazztrombone aan het Prins Claus Conservatorium Groningen heeft hij een master Jazzcompositie en Directie gevolgd aan het Institut Jazz – Kunstuni Graz in Oostenrijk. Al tijdens zijn studie trombone in Groningen begon hij met het leiden van amateurbigbands, waar hij in de praktijk bracht wat hij leerde van het spelen onder ervaren dirigenten zoals Henk Meutgeert, Bert Pfeiffer, Kurt Weiss en Jeroen Rol. Tijdens zijn masterstudie in Graz werd hij tweede dirigent van de bigband van het conservatorium. Na zijn terugkeer in Nederland werkte Rob als dirigent bij diverse ensembles. Nu is hij ook dirigent van Swinging Affair Big Band en muzikaal leider en trombonist van Swingalicious Big Band Brussels. Daarnaast is hij leider van het in Berlijn gevestigde (en onder andere door hem opgerichte) New European Jazz Collective.